Horlama dünyadaki en sinir bozucu eylemdir. Horlamadan rahatsızsanız size nasıl kurtulursunuz?
Horlama, bazı insanların bilinçsizce uyku sırasında yaptıkları doğal olmayan ve sinir bozucu sestir. Genellikle burnunuzdan rahatça nefes alamadığınızda gerçekleşir. Hava hareketindeki tıkanmaya bağlı olarak solunum yollarının titreşiminin sonucu olağan dışı bir sese neden olur.
Horlama uykunuzun kalitesini ve miktarını engellemekle kalmaz, aynı zamanda ertesi gün yaşam biçiminizi ve faaliyetlerinizi etkiler.
Horlamayı durdurmak kolay iş değildir. Çevrenizdeki kişilerin horlaması nedeniyle uyku yoksunluğu yaşıyor olabilirsiniz. Ya da sizin horlamanızdan rahatsız olanlar olabilir. Horlamaya bağlı olarak uykunuzda kalıcı rahatsızlıklar da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Horlama nasıl durdurulur? Horlama nasıl engellenir? Horlamadan nasıl kurtulursunuz?
Horlamayı durdurmak ya da bir başkasının horlamasını durdurmak çaba gerektiriyor.
Birinin horlamayı bırakması nasıl sağlanır? Horlamayı durdurmak için ipuçları:
1. Uygun bir uyku ortamı yaratın
Birisinin horlamayı bırakmasını istiyorsanız, onun için uygun uyku ortamı hazırlamalısınız. Düzenlediğiniz ortamın sessiz ve sıcak olduğundan emin olun ve derin bir uyku almak için en uygun ortamı seçin. Odada yeterli hava kalmasına izin verin. Havalandırmaları açın. Bu herhangi bir zorluk olmadan düzgün bir şekilde nefes almanıza yardımcı olur. Ayrıca, yatmadan önce rahat ve hafif giysiler giymek işe yarayabilir.
2. Yatak odasındaki alerjenleri azaltın
Horlama genellikle farklı alerjenlerin neden olduğu nefes alma rahatsızlığından dolayı gerçekleşir. Alerjenler, hava tozu, duman, mobilya ve halı tozları, evcil hayvanlar vb. olabilir. Hijyenik olmayan çarşaflar ve perdeler de nedeni ile de olabilir. Bu nedenle, temizlik ve uygun hijyen kesinlikle korunmalıdır. Hava temizleyicileri rahat nefes almada yardımcı olabilir.
3. Kilo verin ve kilo vermeye teşvik edin.
Horlamadan, obez ve kilolu insanlar muzdariptir. Aşırı yağ kasları (özellikle boğazdaki) nedeniyle, insanlar horlama eğilimindedir. Kilo vermek kaslardaki yağları kaybetmeye yardımcı olur ve pürüzsüz ve düzgün bir şekilde nefes almayı kolaylaştırır.
4. Yana doğru yatın.
Yatay uyku, eninde sonunda sesi azaltmaya yardımcı olabilir. Kişiyi teşvik etmeye çalışın ya da yan yatma alışkanlığı kazanmalarını sağlayın. Siz ve eşiniz zor zaman geçiriyorsa, tenis topu numarasını da kullanabilirsiniz.
Bir tenis topu ya da boyutuna eşit bir top alın ve iki kürek kemiğinin arasına omurgasının tam arasına topu dizin. Sırt üstü yatmak için dönerken bu yerleştirdiğiniz tenis topu sırt üstü yatmasına izin vermez ve yan yatarsınız.
İsterseniz yatarken giydiğiniz elbisesinin sırtına bir fermuarlı cep yaptırıp, yatarken sırtındaki cebine tenis topunu koyup kapatabilirsiniz.
5. Sigara içmeyin.
Sigara içmek ve horlama ilişkisi olağandır. Sigara içtiğinizde tütün dumanı mukus zarlarını tahriş eder ve boğazdaki kasların şişmesine neden olur. Bu süreç aynı zamanda solunum güçlüğüne neden olur. Sonuç? Horlama!!!
6. Alkol ve alkollü içeceklerin etkileri
Alkol boğaz kaslarının gevşemesi ve solunum yollarında tıkanma ile depresyona neden olur ve bu da huzursuz solunum yol açar. Bu nedenle, alkol ve alkollü içeceklerden uzak durun.
7. Hafif gıdaları ağır yiyeceklere tercih edin.
Uykudan 3 saat önce ağır yemekten sakınmalı.Gece geç saatlerde yemek yenmemeli. Özellikle de soğuk besinlerden uzak durulmalı. Bu besinler, daha fazla mukoza oluşumuna yol açarak solunum yollarının tıkanmasına yol açabilir.
8. Yastık yüksekliğini ayarlayın.
Horlama kontrolü sağlamanın bir yolu da yastık seçimidir. Birden fazla yastık yardımı ile veya hastanelerde olduğu gibi eğimli yatağı kullanarak yapılabilir. Uyurken omurga ve kafada bir yükseklik yaratmaktır.
9. Uyku hapları ve sakinleştirici kullanımından sakının.
Uyku hapları ve diğer sakinleştiriciler dahil olmak üzere uyuşturan ilaçları kullanmaktan sakının. Bu tarz ilaçlardan kaçınılması horlamayı bir ölçüde kontrol etmeye yardımcı olur.
10. Vücudu susuz bırakmayın
Horlayan bir kişi gün içinde yeterli miktarda su tüketmesi gerekiyor. Burnundaki ve yumuşak damağınızdaki enzimler kuruduğu zaman yapışkanlık oluşur. Bu da horlamaya neden olur. Kadınların günde yaklaşık 11 bardak, erkeklerin ise yaklaşık 16 bardak tüketmeleri gerekmektedir.Özellikle uykudan önce, boğazdaki kuruluğu önleyebilmek için su içilmesi gerekmektedir.
İlginizi çekecek konular…