Enginar ailecek çok severek yediğimiz sebzelerden biridir. Çok şifalı olan enginar ile çeşitli yemekler yaparak şifasından faydalanmaya çalışıyoruz.
Enginarın tam mevsimindeyiz. Daha önce enginar ile bir çok tarif vermiştik. Yazımızın sonunda vereceğim linkler ile tariflerimize ulaşabilirsiniz.
Eğer zeytinyağlı tercih etmezseniz kıyma ile yapılan “Asma Yaprağında Etli Enginar Dolması” tarifimize yazının sonunda verdiğim linkten ulaşabilirsiniz.
Bu tarifimizde enginarın içini pirinçli iç harç ile doldurup asma yaprağına sararak yaptık. Enginarın saf tadını sevmeyenlerin bile beğenecekleri bir lezzet oldu. Asma yaprağının eşsiz tadı ile birleşen enginarı denemenizi tavsiye ederim .
Gelelim tarifimize. Tarifimiz 4 kişiliktir. Kullandığımız iç harç biraz arttığı için biz kalan içi harcı asma yaprağına sardık ve enginarın yanında pişirdik.
Malzemeler:
20 – 25 Asma Yaprağı
4 Adet Enginar
İç Malzemesi:
Yarım Çorba Kasesi Pirinç
1 Büyük Boy Kuru soğan
1 Tutam Maydanoz
1 Tutam Dereotu
2 Yemek Kaşığı Domates Rendesi
2 Adet Taze Soğan
Yarım Çay Kaşığı Şeker
Yarım Çay Kaşığı Nane
Yarım Çay Kaşığı Karabiber
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Üzeri İçin:
Limon
Havuç
Pişirmek İçin Malzemeler:
1,5 Su Bardağı Su
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
Yapılışı:
Salamura veya Taze Asma yaprağını kaynar suda haşlayın.
Enginarları ayıklayıp temizleyin. Limon ile ovup limonlu suyun içine koyun. Eğer hazır ayıklanmış enginar kullanırsanız sudan çıkarıp yıkayın ve limon ile ovun.
Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Taze soğanı, maydanozu ve dereotunu incecik doğrayın.
Pirinci bir tasa alıp içine kuru soğanı, taze soğanı, maydanozu, dereotunu, domates rendesini, tuzu, şekeri, karabiberi, naneyi ve zeytinyağını ilave edip iyice harmanlayın.
Haşlanan yapraklardan ikisini bir tahtanın üzerine yaprağın parlak yüzü dışa gelecek şekilde serip ortasına enginar çanağını yerleştirin.
2 yemek kaşığı hazırlamış olduğunuz pirinçli harç ile enginar çanaklarının içini doldurun.
Serili olan yaprakları pirincin üzerine kapanacak şekilde kapatın.
Tekrar üzerine parlak yüzü üste gelecek şekilde 1 yaprak daha kapatıp enginarı bohça gibi sarın.
Bir tencerenin dibine yaprak serip üzerine enginar bohçalarını yerleştirin. Diğer enginarlara da aynı işlemi uygulayın.
Üzerlerine 1 dilim limon ve 1 dilim havuç yerleştirin.
Pirinçli harç artarsa (ki benim pirinçli harcım arttı ) yaprağa sarıp enginarların kenarlarına yerleştirin. Bu işlem hem de enginarların pişerken sabit kalmasını sağlıyor.
Üzerine su, limon suyu ve zeytinyağını gezdirerek dökün. Üzerine ıslatıp sıkılmış pişirme kağıdı kapatın. Eğer pişirme kağıdı yoksa tabak kapatın.
Ocağa alıp yüksek ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 50 -55 dakika pişirin. Piştikten sonra 4-5 saat dinlendirin.
Dereotu ile süsleyip ister soğuk ister ılıkken servis edin.
Teşekkürler Türkan Hanım. Asma yaprağını ve enginarı seviyorsanız mutlaka deneyin. Öyle çok zor değil yapımı diğer enginarlı yemeklere harcadığınız zaman kadar.
İlk sorunuzun cevabı : Hepsi aynı anda pişiyor. Eğer yaprağınız taze ise haşlama açamasını biraz fazla yapabilirsiniz. Pirinç ve enginar aynı anda pişiyor.
2. sorunuzun cevabı: Eğer iyi sarılırsa yapraklar açılmıyor ve dağılma yapmıyor. Şunu belirtmek isterim biz yaprakları büyük kullandık.
3. sorunuzun cevabına gelince; yapraklar büyük olursa 12 yaprak yeterli geliyor aslında. Her enginara 3 yaprak kullanıldığı için. Fakat iç harcımız arttığı için ve yaprakları küçük kullananlar için yaprak miktarını fazla yazdım. Kolay gelsin.
Ellerinize sağlık çok güzel bir görüntüsü var. Enginarı hep aynı yapmaktan sıkılmıştım yalnız yapımı biraz zor gibi sanki baya emek istiyor. Ama denemeye değer diye düşünüyorum.
Yalnız bir sorum var . Yaprak enginar ve pirinç aynı anda pişiyor mu? Pirinç pişince yapraklar açılıp dağılma yapmıyor mu?
Bir de 20 -25 yaprak demişsiniz hepsini enginarlara mı sardınız?