Özel Dosyalarınız Bulut Depolama Servisinde Nasıl Korunur

Özel Dosyalarınız Bulut Depolama Servisinde Nasıl Korunur

Kısa süre önce Apple’ın iCloud hesaplarının hacklenmesi üzerine sarılan ünlülerden sonra bulut depolama servislerini kullananlarda da endişeler arttı.

Jennifer Lawrence, Kate Upton ve Avril Lavigne gibi isimlerin de yer aldığı birçok ünlüye ait “uygunsuz” fotoğrafların 4chan aracılığıyla paylaşıldı. Apple cihazlarındaki tüm dosyaların yedeklenerek istediğiniz an internet üzerinden erişilmesini sağlayan iCloud, ünlülerin kabusu haline gelmiş durumda. Öyle ki 4chan’de yazdığı mesajla iCloud hesaplarını hack’lediğini belirten isimsiz kullanıcı, dünya çapındaki iPhone ve iPad sahiplerini de alarma geçirdi. Sonuç doğrultusunda kullanıcılar aynı mağduriyeti yaşamaktan endişe etmekteler.

Bulut depolama servisleri güvensiz mi ? Bulut depolama servisleri nasıl güvenli kullanılır? Bulut depolama servislerinden nasıl korunulur? Kullanıcılarının cihazlarında çok fazla önemsemediği “Senkronizasyon” özelliği bu tatsız duruma davetiye çıkartıyor. “Çok özel” fotoğraf ve dosyaların internet erişimi olan dijital cihazlarda saklanmasının güvenli olmadığını dile getiren uzmanlar, bunun yerine çevrim dışı depolama alternatiflerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Diğer taraftan akıllı cihazlara kurulan uygulama ayarlarının kontrol edilerek muhtemel senkronizasyon özelliklerinin devre dışı bırakılması da yaşanabilecek hack girişimlerinden en az zararla kurtulmanıza katkı sağlayacaktır.

iOS üzerinde iCloud’u devre dışı bırakmak için :


Özel Dosyalarınızı Bulut Depolama Servisinde Nasıl Korunur

iOS üzerinde iCloud’u devre dışı bırakmak için “Ayarlar > iCloud” sekmesine gelerek “Fotoğraflar” seçeneğini “Kapalı” pozisyona getirmeniz yeterli. Ayrıca dilerseniz yine bu bölümde diğer yedekleme opsiyonlarını da devre dışı bırakabilirsiniz.

Android
Android kullanıcıları iOS platformuna göre kısmen daha şanslılar. Çünkü iOS’taki gibi otomatik yedekleme seçeneğine sahip olmayan birçok Android cihaz için asıl tehlike ek uygulamalar.

Facebook
Facebook mobil uygulamasında oturum açtıktan sonra profilinize gelin ve “Fotoğraflar > Senkronize” sekmesine tıklayın. Açılan ekranda “Ayarlar” ikonuna bastıktan sonra “Don’t sync my photos / Fotoğraflarımı senkronize etme” seçeneğini işaretleyin. Eğer bu özelliği açık bırakırsanız, çektiğiniz fotoğraflar aynı zamanda sosyal ağ hesabınıza da yüklenecektir.

android

Google+
Her ne kadar çok fazla bilinmese de Google Plus da aynı Facebook’taki gibi otomatik yedekleme seçeneğine sahip. İlgili özelliği devre dışı bırakmak için “Ayarlar > Otomatik yedekleme” yolunu takip ettikten sonra “Otomatik Yedekleme” seçeneğini “Kapalı” konuma getirin.



Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir